Ads Top

Fietsvandalisme op stations: kun je schade verhalen?

fietsenstalling kleinst
We kennen het allemaal: je komt na een dag werken of school terug  op het station en loopt naar je fiets. Op de plaats van stalling aangekomen zie je je fiets niet staan. Je vraagt je af of je de fiets dan ergens anders had neergezet. Na drie rondjes door de stalling te hebben gelopen, kom je tot de conclusie dat het niet vergeetachtigheid is, maar dat je fiets is gestolen. Of dat het fietsframe, op de plaats waar jouw fiets stond, toch echt jouw fiets blijkt te zijn. Hoe voorkom je dat dit je nog eens overkomt? En wat zijn je rechten als het gaat om het verhalen van de schade?
ARAG, de juridische partner van Rover geeft antwoord. ‘Om te voorkomen dat dit gebeurt, adviseer ik altijd om je fiets in een bewaakte fietsenstalling te plaatsen. Dat geeft de meeste zekerheid en mocht er iets met je fiets gebeuren dan kan de schade mogelijk worden verhaald. Als het gaat om een gratis bewaakte of onbewaakte fietsenstalling, dan is er geen overeenkomst van bewaarneming ontstaan en kan de schade niet worden verhaald op de stallinghouder’, aldus Mariska Verstegen, juriste bij ARAG.
Bij het stallen van de fiets in een betaalde fietsenstalling is het soort overeenkomst dat gesloten is van belang. Huur je een stallingsruimte (fietskluisje) voor je fiets, dan is er sprake van een huurovereenkomst. In dat geval hangt het van de voorwaarden van de overeenkomst af of de verhuurder eventuele schade moet vergoeden. De verhuurder kan aansprakelijkheid voor dergelijke schade namelijk in beginsel uitsluiten. Gaat het om een bewaakte fietsenstalling, dan wordt op het moment dat je betaalt en je fiets stalt, een overeenkomst van bewaarneming gesloten. In dat geval heeft de stallinghouder de plicht om de zorg als goed bewaarnemer op zich te nemen. Dit houdt in dat hij de fiets in dezelfde staat terug dient te geven als waarin hij hem heeft ontvangen.
Als je gedoe wilt voorkomen en graag het zekere voor het onzekere neemt, stal dan je fiets in een bewaakte fietsenstalling en neem een foto van hoe de fiets de stalling ingaat. Mocht je fiets aan het einde van de dag dan toch niet de stalling uitkomen zoals hij erin is gegaan, dan heb je meteen bewijs. Als er een discussie komt over het verhalen van de schade, dan staat ARAG de leden van Rover gratis bij met telefonisch juridisch advies. Met een foto en kennis van je rechten op zak, is de kans groot dat je de schade kunt verhalen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.